ترامپ «کاملا موافق» گفت‌وگوی صلح با ایران اما «آماده، مایل و قادر» به حمله مجدد است

ترامپ در جمع خبرنگاران گفت انتظار می‌رود در هفته آینده مذاکراتی با جمهوری اسلامی ایران انجام شود و هشدار داد که در صورت لزوم، آماده اقدام نظامی بیشتر است

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، روز دوشنبه در کاخ سفید در کنار بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، اعلام کرد که «کاملا موافق» صلح پایدار با ایران است، اما در صورت تهدیدهای بیشتر از جانب تهران، «آماده، مایل و قادر» به حمله مجدد خواهد بود.

به گزارش نشریه هیل، ترامپ در جمع خبرنگاران گفت انتظار می‌رود در هفته آینده مذاکراتی با جمهوری اسلامی ایران انجام شود و هشدار داد که در صورت لزوم، آماده اقدام نظامی بیشتر است.

ترامپ در پاسخ به سوالی درباره پایان جنگ اسرائیل و جمهوری اسلامی گفت: «از جانب خودم بگویم، امیدوارم تمام شده باشد. فکر می‌کنم ایران خواهان دیدار است. فکر می‌کنم آن‌ها خواهان صلح‌اند و من کاملا موافقم. اما اگر این‌طور نباشد، ما آماده، مایل و توانمندیم.»

رئیس‌جمهوری آمریکا در ادامه افزود: «اما فکر نمی‌کنم ناچار به چنین کاری شویم.»

ترامپ گفت نتانیاهو بهتر می‌تواند به این پرسش پاسخ دهد. نتانیاهو، که آن سوی میز نشسته بود، برنامه هسته‌ای و موشکی جمهوری اسلامی را دو «تومور» خواند که عملیات مشترک اسرائیل و آمریکا آن‌ها را از بین برده است. اما او هشدار داد که این وضعیت مانند سرطان نیاز به نظارت مداوم دارد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

نتانیاهو گفت: «ما دستاوردهای بزرگی داشتیم؛ این بخشی از تلاش برای اطمینان از این موضوع است تا ناچار نشویم دوباره تکرارش کنیم. باید آن را زیر نظر داشته باشیم.»

نخست‌وزیر اسرائیل اضافه کرد: «بی‌تردید این یک پیروزی تاریخی است و همان‌طور که امروز این‌جا گفته شد، ما چهره خاورمیانه را تغییر دادیم. ما این فرصت را داریم که گسترش تاریخی پیمان ابراهیم را رقم بزنیم... که شایسته اهدای جایزه نوبل به رئیس‌جمهوری است. امیدوارم فرصت‌ها بسیار بزرگ‌تر باشند؛ مایلم باور کنم که ایران اراده ما را نخواهد آزمود. این اشتباه خواهد بود.»

قرار است نتانیاهو روز سه‌شنبه به کنگره آمریکا برود و با مایک جانسون، رئیس مجلس نمایندگان، و جان تون، رهبر اکثریت سنا، دیدار کند.

این نخستین دیدار حضوری ترامپ و نتانیاهو از زمان حمله آمریکا به تاسیسات هسته‌ای جمهوری اسلامی بود، تصمیمی که در هماهنگی با حملات اسرائیل به سایت‌های هسته‌ای کلیدی، دانشمندان هسته‌ای و نیروهای نظامی جمهوری اسلامی اتخاذ شد.

مقام‌های آمریکایی در روزهای اخیر همچنین در مورد برقراری آتش‌بس میان اسرائیل و حماس ابراز خوش‌بینی کرده‌اند، موضوعی که کلید اصلی تحقق بسیاری از اهداف ترامپ در خاورمیانه از جمله تضعیف جمهوری اسلامی و بهبود روابط اسرائیل با کشورهای عربی منطقه محسوب می‌شود.

کرولاین لویت، سخنگوی مطبوعاتی کاخ سفید، به خبرنگاران گفت استیو ویتکاف، فرستاده ویژه ترامپ در امور خاورمیانه، در هفته جاری به قطر سفر خواهد کرد تا در مذاکرات آتش‌بس شرکت کند.

ترامپ پیش‌تر در ژانویه موفق به برقراری آتش‌بس میان اسرائیل و حماس شد. این آتش‌بس دو ماه دوام آورد و سپس، بر سر اجرای مرحله دوم توافق که پایان جنگ را شامل می‌شد، از هم پاشید.

طرح جدید دولت ترامپ برقراری آتش‌بس ۶۰ روزه میان اسرائیل و حماس است. در این مدت، حماس موظف است ۱۰ گروگان زنده و ۱۸ جسد را تحویل دهد و در مقابل، زندانیان فلسطینی از زندان‌های اسرائیل آزاد شوند. در مذاکرات همچنین موضوع عقب‌نشینی نیروهای اسرائیلی از بخش‌هایی از غزه مطرح شده است.

علاوه بر این، افزایش کمک‌های بشردوستانه به نوار غزه در دستور کار است. قرار است سازمان ملل و جمعیت هلال‌احمر فلسطین توزیع این کمک‌ها را بر عهده بگیرند.

یکی از نقاط اختلاف کلیدی در مذاکرات آتش‌بس میان اسرائیل و حماس، موضوع اقدام‌های پس از پایان دوره ۶۰ روزه آتش‌بس است. گفته می‌شود طرح پیشنهادی گفت‌وگوها برای پایان جنگ را نیز شامل می‌شود. اما اسرائیل خواهان حفظ آزادی تحرک برای عملیات نظامی، حاکمیت بین‌المللی بر غزه، و تبعید رهبران حماس است.

دنی دنون، سفیر اسرائیل در سازمان ملل، گفت هدف اسرائیل کناره‌گیری حماس از قدرت و خروج رهبری این گروه از غزه است؛ مشابه آنچه در سال ۱۹۸۲ اتفاق افتاد، وقتی اسرائیل یاسر عرفات و سازمان آزادی‌بخش فلسطین را وادار به ترک لبنان و رفتن به تونس کرد.